BikeMotionBenelux

BikeMotionBenelux

Één keer in het jaar is er altijd de BikeMotion BeNeLux. De grootste beurs op het gebied van fietsen in Nederland. Ik had weer een kaartje via de Spoordeelwinkel gekocht en daarom zat ik weer om 9.20 in de trein richting Utrecht Centraal. Bij Zwolle was het even een stukje met de bus richting het t’Harde en daarna weer in de trein naar het Utrecht. Dan kom je er eigenlijk weer achter hoe goed het in Nederland geregeld is. Sommige mensen hoorde ik klagen omdat ze in de verkeerde bus waren gestapt maar als je een beetje goed had opgelet had je maar een klein beetje oponthoud. Natuurlijk had ik deze dag alle tijd, als je aan het werk moest was het misschien iets vervelender. Maar goed terug naar de beurs. Dit keer was het samen met de fiets en wandelbeurs waardoor het bij de opening om iets voor 12 uur al behoorlijk druk was. Het was even wachten totdat de deuren open gingen maar klokslag 12 uur kon je naar binnen toe.

Ik heb eerst even een los rondje gelopen over de beurs, alle paden bij langs en goed kijken waar ik na het eten nog even extra bij zou willen kijken. Ik was vooral aan het kijken naar nieuwe mountainbikes, racefietsen en informatie over de triatlon. De grote merken waren aanwezig. Ghost, Specialized, Trek, Cannondale, Canyon en nog veel meer. Deze merken hebben ook de racefietsen in het assortiment en dus was er veel te kijken. Wat ik wel jammer vind, is dat je geen informatie kan krijgen over iets minder (in Nederland) bekende merken zoals bijvoorbeeld Scott, Santa Cruz, GT en Kona. In Frankrijk heb ik tijdens de Megavalanche verschillende merken voorbij zien en komen. Jammer dat er bij Ghost niet de mountainbikes stonden waar ik voor was te kijken. Ik zoek een full suspension voor het rijden van de Megavalanche maar nu met iets meer veerweg om relaxter te kunnen gaan fietsen. Bij de andere merken stonden deze fietsen er wel en het is iets waar ik nu alleen nog maar van kan dromen om op zo’n fiets de berg af te stuiteren. De Specialized Enduro FSR en de Trek Slash zijn stoere fietsen om te zien. Hoe ze uiteindelijk rijden weet je natuurlijk niet maar de onderdelen die er op gemonteerd zijn verraden het natuurlijk al een klein beetje.

Ook de racefietsen zijn mooi om te zien al heb ik hier minder verstand van hoe het kan dat de prijs verschillen zo groot zijn. De verschillende materialen waar de fietsen van zijn gemaakt en de verschillende onderdelen waar de fietsen mee zijn afgesteld snap ik. Maar waarom de ene fiets dan €1000 moet kosten en de andere €8000 kan ik niet helemaal plaatsen. Dat is, denk ik ook omdat ik me er niet zo veel in heb verdiept. Ik denk dat je het grootste verschil toch echt maakt met het eerst fit worden. Als je helemaal fit en afgetraind bent zou je het verschil nog kunnen maken met het materiaal waar je op rijd. Maar dan ben ik nog wel even aan het trainen voordat ik zo ver ben. Ik kijk regelmatig op Enduro Magazine en daar heb je altijd 2 uitkomsten bij een test. De eerste is het beste geteste product en de tweede is het meest waardevolle product. Bij het laatste kijken ze altijd naar de prijs kwaliteit verhouding.

Bij de verschillende fietsmerken ben ik dus wezen kijken. Er was ook het een en ander te vinden over sportvoeding maar hier had ik nog niet zo veel interesse voor omdat het voor mijn doelen nog niet nodig is. Ik heb nog gekeken bij iemand die met een stand stond over een bikepark in Turkije. Ik had hier al eens een filmpje van gezien maar en nu stond één van die gasten dus reclame te maken. Met Turkish Airlines kun je makkelijk naar Kayseri vliegen en hij had het er over dat als je naar Erciyes Bikepark je de fiets gratis mee kunt nemen in een fietskoffer. Ook had ik fietsophangsystemen van Cycloc gezien. Op hun website hadden ze de fietsen in de woonkamer aan de muur hangen. Dat zag er wel leuk uit maar denk niet dat zoiets mogelijk is, het al waarschijnlijk in een schuurtje zijn maar wel handig om ruimte te houden. Verder stond er nog een stand van Karcher waar ze hun mobiele hogedrukspuit showden. Handig als je een keer gaat mountainbiken en je de fiets voordat je hem weer in de auto doet even schoon kan spuiten.

Ik ben na dat ik veel wel zo’n beetje had gezien nog even naar de fiets en wandelbeurs geweest. Ik had de fietsen van Santos nog gemist en hoopte ze hier te vinden en dat was ook zo. Na de mensen op het E-bikes parcours te hebben ontweken ben ik daar even wezen kijken. Santos is een fietsmerk die zich specialiseert in langere fietstochten. De fietsen worden gemaakt in Nederland maar worden overal in de wereld gebruikt. Er worden lange fietsreizen mee gemaakt. Sommige mensen trappen een rondje om de wereld, anderen houden het bij een rondje Europa. Op Santos kun je verschillende verhalen lezen over deze mensen die hun mooiste reizen maken op de fiets. Ik was blij dat ik hier toch nog even bij ben wezen kijken. Mensen met zulke mooie reisverhalen vind ik mooi om te zien en hun verhaal te horen, zien of lezen. Het lijkt me ook spannend om zoiets te gaan doen maar heb geen idee of ik heel erg leuk vind. Misschien komt dat nog later als ik geen andere ‘gekke’ activiteiten meer weet. Alles bij elkaar was het toch een leuke beurs dit jaar en denk dat ik ook volgend jaar weer even een kijkje ga nemen. Ben jij er ook geweest? Wat vond je er van?

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.