Halve van Egmond: #De Inschrijving

Halve van Egmond: #De Inschrijving

De foto boven is van het weekje op Gran Canaria en was ik alvast aan het oefenen voor het lopen op het strand.

Een halve marathon onder de 1,5 uur. Dat is mijn doel voor de halve marathon in Egmond aan Zee op 14 januari. De eerste halve marathon die ik heb gelopen was in Zwolle en daar heb ik ook al een verslag over geschreven. Deze deed ik in 1 uur en 40 minuten en dat was eigenlijk zonder al te veel te trainen. Op mijn voetbalconditie heb ik deze gelopen en ik kwam er nog wel redelijk snel doorheen. Maar na deze 21 kilometer was ik wel helemaal kapot en kon moeilijk het ene been voor de andere krijgen. Mijn doel is om er dit keer er wat beter voor te gaan trainen en wat meer kilometers te maken. Zo kan ik fit en sterk voor deze halve marathon verschijnen, lopen en binnen 1,5 uur over de finish te komen.

FullSizeRender 16
Hier kon ik nog lachen in Zwolle, 21 kilometer later zou het anders zijn.

De Saucony Egmond halve marathon is één van de bekendste lopen van Nederland. Qua bekendheid is deze hardloopwedstrijd te vergelijken met de Dam tot Damloop, de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de Marathon van Amsterdam. De halve marathon van Egmond is bekend om zijn zware parcours en de weersomstandigheden. De loop begint langs de kust over het strand en door de duinen. Niet een makkelijke lange asfaltweg waar je lekker kunt lopen en niet hoeft na te denken waar je de voeten neer zet op de straat. Wat dat betreft, zal het nog een hele kluif worden om hier een tijd van onder de 1.5 uur neer te zetten. Je zult met een gemiddelde van iets meer als 14km/h moeten lopen om het te halen.

IMG_6928
Met 14.06km/h zou ik mijn doel kunnen halen

Aangezien het voetballen tussentijds gewoon door gaat, is het even kijken hoe ik hier voor ga trainen. De dinsdag, donderdag en zaterdag is voor het voetballen dus kan ik op de andere dagen mijn meters gaan maken. Ik zal waarschijnlijk ook s’morgens af en toe moeten gaan lopen om er geen last van te krijgen met het voetballen. De dinsdag en de zaterdag zijn het zwaarst met voetballen en daar moet je wel goed van herstellen. Het betekent dat ik op de woensdag en zondag alleen maar lichtjes uit kan gaan lopen. Dan heb je alleen de maandag en de vrijdag om echt goed te gaan trainen. Om goed te trainen op dinsdag en de wedstrijd te voetballen op zaterdag zou ik dan het beste maandagmorgen kunnen gaan trainen en misschien nog op de vrijdagmorgen.

IMG_6919
Nu moet ik wel.

Op 16 december hebben we de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop dus dan zou ik vanaf 17 december wat meer kunnen gaan trainen richting de halve marathon. Dat is nog ongeveer een maand voor de start. Als ik zorg dat ik op ongeveer 10+ kilometer goed door kan lopen kan ik in de laatste 3 weken nog proberen op te bouwen naar de laatste 11 kilometer. Ik ga even een groot schema maken waarin ik alle activiteiten op kan gaan zetten die ik te doen heb. Dan komen er vanzelf dagen vrij waarop ik goed kan gaan trainen. Ik zal ook proberen mijn tijden en kilometers bij te gaan houden via Strava zodat je goed kan zien hoe ik er precies naar toe heb gewerkt.

Qua materiaal voor het hardlopen ben ik vooral een zomerloper. Ik heb alleen maar korte broeken, een hemd, een t-shirt en een shirt met lange mouwen. Ik weet niet of ik met die kleding lekker kan gaan lopen over het strand, met 5 graden en windkracht 10 tegen. Ik zal even op zoek moeten gaan hoe andere mensen dit aan hebben gepakt. Het is, denk ik belangrijk om warm te blijven maar je moet het ook weer niet te warm krijgen zodat je enorm loopt te zweten en het liefste kleding uit wil doen. Ik mag graag in een korte broek lopen en ik zie dat andere mensen dit in eerdere edities ook hebben gedaan. Ik ga de komende tijd op zoek naar hoe ze dat precies doen.

IMG_6926
Mijn hardloopkicksen

Bij de halve marathon van Zwolle heb ik weinig voorbereiding gehad en heb hem op mijn voetbalconditie gelopen. Ook had ik tijdens deze loop niet gegeten en weinig gedronken, terwijl het best wel warm was. Dit zal ik wat beter moeten gaan oefenen en ook is het verstandig om te kijken of ik onderweg nog wat moet eten. Ik had in Zwolle het gevoel dat mijn tank langzaamaan leeg liep. Misschien dat ik door onderweg iets te eten wat makkelijker door kan blijven lopen in plaats van op het einde bijna door mijn hoeven te zakken. Ik ga voor al deze vragen de komende tijd op onderzoek uit en ga jullie elke woensdag hier over op de hoogte houden en meenemen op mijn weg naar sowieso een PR, in de Halve Marathon van Egmond aan Zee.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.