Drenthe 200: #5 tips om hem uit te fietsen

Drenthe 200: #5 tips om hem uit te fietsen

De Drenthe 200 komt er weer aan. Op 28 december is het zo ver, nog een maand en dan gaan zo’n 2000 mensen weer van start in een van de langste mountainbiketochten van Nederland. Na het fietsen van de vorige editie heb ik 5 tips om hem uit te fietsen. Wees niet bang wanneer je nu nog moet beginnen met trainen. Het kan nog prima. Je hebt alleen wel iets meer last van spierpijn maar dat moet je dan maar even voor lief nemen.

5348c87c-9005-4434-beb5-4d1466e8406e
Goed verlichting ben je nodig, als je het op tijd aanschaft kun je ook s’avonds gaan fietsen

1. Regelmatig trainen
Wanneer je twijfelt over het meedoen aan de Drenthe 200 omdat je misschien niet goed genoeg kunt trainen dan zou ik je nu inschrijven. Als je nu begint en regelmatig gaat fietsen dan moet je de 200 kilometer ook makkelijk kunnen halen. Ik was natuurlijk door de voetbal best wel fit maar heb verder doordeweeks niet echt kilometers kunnen maken. Ik heb van de terugweg die ik van het werk naar huis fietste vaak een training gemaakt. Dit betekende dat ik mijn kleding dan mee nam naar het werk en op de terugweg dan via een omweg door het bos ongeveer 25 kilometer aan het fietsen was. Als je dit dan een paar keer in doet op weg naar 28 december dan ben je een goed eind op weg. Wanneer je geen andere activiteiten hebt, kun je nog meer en langer gaan fietsen en tussendoor je rust pakken. Je hoeft echt geen honderden kilometers in 1 keer te fietsen. Je kunt het best regelmatig een klein stukje fietsen. Het is beter er achter te komen dat je dit nooit weer gaat doen tijdens de Drenthe 200 dan in aanloop naar de Drenthe 200.

img_0691
Met overschoenen en een lange waterdichte broek is het lekker warm onder het fietsen

2. Blijf warm
Je weet in Nederland nooit echt wat voor een weer je krijgt. Daarom is het verstandig om overal op voorbereid te zijn. In Nederland kan het op 28 december natuurlijk vriezen maar je hebt ook kans dat het 10 graden is en er een lekker zonnetje staat te schijnen. Ga van tevoren met verschillende materialen fietsen en kijk wat er lekker zit en hoe je het kan gebruiken. Als je lekkere warme handschoenen koopt hoef je die niet alleen aan te doen met de Drenthe 200 maar kun je ze ook voor gewoon gebruiken. Een goede jas en broek is belangrijk. Je moet proberen om je zo te kleden dat je wel lekker warm blijft maar dat je niet constant flink in het zweet zit. Wanneer je dan stil komt te staan is de kans dat je snel afkoelt groot. Daarna weer op de fiets stappen en je ritme weer vinden is (denk ik) erg vervelend. Ga onderweg tijdens de pauzes ook niet te lang stil staan. Pak tijdens de pauzes ook vooral veel warme dingen. Van een lekker bakje koffie, pannenkoeken of snert krijg je het al snel lekker warm.

img_4746.jpg
De Endura MT500 jas, kost wat, heb je ook wat. Ideale jas en handig bij veel fietstochten.

3. Blijf droog
Wat ik bij het stukje blijf warm ook al aangaf is het belangrijk dat je het niet koud krijgt tijdens het fietsen maar dat je ook niet uit je kleren drijft wanneer je onderweg bent. Wanneer je het de ene keer koud hebt en de andere keer heel warm heb je kans aanwezig dat je na de Drenthe 200 ziek op bed komt te liggen. Ook kleding waarin je droog blijft is handig. Waterdichte schoenen, sokken, broek, jas en handschoenen is een aanrader. Probeer wel je sokken te passen samen met je schoenen. Ik had sokken van Sealskinz, die waren lekker warm en waterdicht alleen tijdens de tocht had ik het idee dat mijn voeten in de schoenen toch wat te krap zaten waardoor ik op een gegeven moment last kreeg van koude voeten. Even goed op letten dus! Ik had ook een muts van Sealskinz onder mijn helm zitten. Ik weet niet hoe het zonder muts is om te fietsen maar ik had onderweg lekkere warme oortjes. Vergeet ook niet om een tas met droge kleren voor onderweg te droppen. Ik heb het niet nodig gehad om tussendoor van kleren te wisselen maar ik kan me erg goed voor stellen als het slecht weer is dat je bij een pitstop even lekker droge en warme kleren aan gaat doen.

3a29e524-9739-4998-a9b2-f4977e8aff47
De helft hier van had ik in mijn camelback, genoeg om de hele dag mee door te komen.

4. Goed eten en drinken
Probeer tijdens de tocht constant te eten en te drinken. Er zijn onderweg een aantal posten waar er voor eten en drinken is gezorgd. Ik las ergens dat een aantal mensen geen eten of drinken meer hadden maar tijdens mijn tocht heb ik overal wat kunnen eten en drinken. Vooral de lekkere warme hapjes waren fijn en geven je weer moed om de tocht uit te fietsen. In principe hoef je eigenlijk weinig eten of drinken mee te nemen omdat je onderweg alles wel hebt. Toch had ik mijn camelback voor de zekerheid gevuld met water, koekjes en snoepjes. Stop er iets in dat je lekker vind om te eten en naar uit kunt kijken. Dan kun je het pakken wanneer je dat wil of wanneer je denkt dat je dat hebt verdient. Hoe dichter je bij de finish komt hoe meer je van verzorgingspost naar verzorgingspost gaat fietsen en word je ook benieuwd wat je bij de volgende pitstop te eten krijgt. Zo kun je het goed vol houden. Houdt de rommel die je overhoud bij de verzorgingspost of die je van jezelf bij je hebt trouwens gewoon bij je of gooi het netjes in een prullenbak bij een verzorgingspost of onderweg. Ik heb me best wel gestoord aan mensen die hun leeg gegeten rommel zo in het bos flikkeren.

img_1194
Er kan niet echt een lach van af maar was blij dat ik het heb gedaan.

5. Blijven trappen
Het is natuurlijk erg belangrijk (wanneer je 200 kilometer achter elkaar moet fietsen) dat je blijft trappen. Probeer vanaf het begin een tempo aan te houden wat je lekker vol kunt houden. Ga niet te voorzichtig van start maar fiets gewoon lekker door. Wat ik wel lekker vond is om de verzorgingsposten af te tellen. Dan kun je goed je energie over de dag verdelen. Ik fietste een groot gedeelte van de tocht alleen. Af en toe kon ik aansluiten bij een groepje maar bij de verzorgingspost nam ik wat te eten en fietste weer door en bleef niet wachten tot dat iedereen van dat groepje weer klaar was. Vanaf de laatste 2 verzorgingsposten fietste ik met iemand anders de laatste kilometers van de Drenthe 200 uit. Als je dan over de finish komt geeft je dat een voldaan gevoel. De dagen er na kon ik wel voelen dat ik iets had gedaan wat mijn spieren niet gewend waren. Vooral in mijn bovenbenen had ik best wel wat spierpijn. Maar het was de moeite meer dan waard. Een begin van hopelijk meer avonturen op de mountainbike.

Wanneer je nog vragen of opmerkingen hebt kun hier onder een berichtje achter laten.

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. Serge
    november 26, 2022 / 3:07 pm

    Mooi verhaal om te lezen.
    Er staat drop een tas met droge kleren om te wisselen onderweg als dit nodig is.
    Maar waar drop je die dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.