Porto & Lissabon

Porto & Lissabon

Datum: 04/01/2016 – 06/01/2016
Vlucht: Schiphol-Porto
Verblijf: PILOT Design Hostel & Bar
Hoogtepunt: Luis I-Brug
Zien: São Francisco, Kathedraal van Porto, Torre des Clérigos, de kust

Trein: Porto Campanha – Lissabon Santa Apolonia

Datum: 06/01/2016 – 08/01/2016
Vlucht: Lissabon-Eindhoven
Verblijf: Boho Cais de Sodre – Guesthouse
Hoogtepunt: Benfica – Maritimo Funchal
Zien: Arco da Rua Augusta, Park Eduardo VII, Portas das Sol

 

20160105_171753
Porto
Wie denkt dat het in het zuiden van Europa altijd lekker weer is, moet niet in januari naar Portugal gaan. Het weer zat niet echt mee maar daarom was deze trip niet minder mooi. Porto en Lissabon zijn allebei grote steden aan de kust. Lissabon is de hoofdstad van Portugal en dat kun je ook wel merken. Erg druk en best wel toeristisch. Porto daarentegen vond ik nog niet zo druk en je kon er gewoon lekker dingen doen in de stad. Zonder dat je overal mensen met een selfiestick tegen kwam. Ik denk dat je het kunt vergelijken met Amsterdam en Rotterdam, allebei mooie steden maar Amsterdam is toch ook wel erg toeristisch.

20160104_190810.jpg
Luis I Brug
De heenweg naar Schiphol met de trein was al spannend. Ik was verkeerd overgestapt en moest dat bij een volgend station weer zien te herstellen. Gelukkig kwam ik alsnog op tijd aan op het vliegveld. En na het inchecken ging het vliegtuig dus richting Porto. Ik kwam er net voor de middag aan en kon vanaf het vliegveld met de metro richting het centrum. In Porto heb ik in een hostel overnacht maar dat was niet zo’n succes. Ik kon er niet echt heel lekker slapen. Wel leuke mensen op de kamer maar verder niks mee ondernomen. Het hostel zelf was prima te doen en vooral schoon alleen vielen de deuren nogal met een lawaai dicht waardoor je iedereen op de gang naar binnen en buiten hoort gaan.

20160104_184427.jpg
Torre des Clérigos
De stad Porto is erg mooi, ik was er net na oud en nieuw dus de kerstlichtjes waren nog niet opgeruimd. En dat was s’avonds dus leuk om door de stad te lopen. Vooral de Luis I-brug is goed verlicht en net een sprookje als je erover heen en er onder door loopt. Overdag was er natuurlijk ook genoeg te zien. De Church of São Francisco, Kathedraal van Porto en de Torre dos Clérigos zijn leuk om te bekijken. Het is wel grappig dat ze in Porto ook een soort van Delfts-blauw hebben. Je komt het erg veel tegen op en in gebouwen. Het is heel knap hoe ze dat hebben gemaakt.

20160105_105153
Station São Bento
Ik heb een paar keer de metro gepakt in deze stad maar je kunt het centrum van de stad prima te voet bekijken. De grote bezienswaardigheden ligt vrij dicht bij elkaar maar je moet wel een goede kaart bij je hebben want veel straten en steegjes lijken wel op elkaar. Ik heb ook een heel stuk langs de oceaan gelopen. Langs het strand en over de kade met een dikke bak wind in mijn gezicht. Erg lekker om even een frisse neus te halen maar ook hier zijn erg mooie uitzichten te zien.

20160105_155532.jpg
De kust van Porto
Toen ik in Porto op de trein moest stappen richting Lissabon was ik wel even bang dat ik voor de gek was gehouden. In Nederland ben je gewend dat er treinen in een grote stad af en aan rijden maar toen ik op het station aankwam was er niemand te bekennen. Ook deden er veel informatieborden het niet. Toen ik in een klein loket ging vragen of er hier ook de trein naar Porto vertrok, zei ze dat het klopte. Toen was ik weer rustig en zocht ik het perron op waar vandaan de trein zou vertrekken. Na een 3 uurtjes in de trein kwam ik aan in Lissabon om daar de stad te ontdekken.

20160107_130753
Lissabon
Toen ik aankwam in Lissabon kon ik gelijk met de metro richting mijn slaapplek. Omdat ik de dagen ervoor niet zo heel goed had geslapen, had ik een kamer geboekt in een gasthuis en dat beviel me erg goed. Ontbijt was inbegrepen en als je s’avonds eten wou maken dan kon je gebruik maken van de keuken. Ik zat midden in het uitgaansgebied van de stad maar ik heb er heerlijk geslapen. De eigenaar was aardig en wou mij overal bij helpen bijvoorbeeld toen ik vroeg hoe ik kaartjes voor de wedstrijd van Benfica kon krijgen belde hij gelijk een vriend op en vroeg hoe dat precies in zijn werk ging. Dit verblijf is echt een aanrader als je redelijk goedkoop maar toch een eigen kamer in Lissabon wil om te overnachten.

20160107_122042.jpg
Park Eduardo VII
Als je op de kaart kijkt kom je er achter dat ook Lissabon voor een groot gedeelte aan het water ligt. Ik vind dat altijd een pluspunt van een stad omdat er op het water altijd wat gebeurd en ik het leuk vind om naar te kijken. In Lissabon heb je bijvoorbeeld Praça de Comercio. Dat is een groot plein dat aan het water ligt en waar veel mensen komen. Leuk om te gaan zitten en lekker mensen of de rivier over te kijken. Ook het Park Eduardo VII is mooi om te zien. Een rustig park midden in de stad is grappig om te zien. Overal razende auto’s maar ook mensen die lekker op een bankje in alle rust de krant zitten te lezen en een broodje te eten. Je kunt ook nog het Kasteel van Sant Jorge bekijken, als je daar dan toch in de buurt bent geniet dan even van het uitzicht op de Portas das Sol.

20160107_134805.jpg
Praca de Comercio
Toen ik in Lissabon was kwam ik er pas achter dat Benfica op een avond moest voetballen. Ik heb toen dus de eigenaar van het pension gevraagd hoe dat precies in zijn werk ging. Ik kon gewoon met de metro naar het stadion gaan. Daar werden er nog kaartjes aan de kassa verkocht en zo kon ik toch mooi deze wedstrijd mee pakken. Het stadion was half leeg maar dat maakte voor mij niet uit. Ik vind het al leuk om gewoon een voetbalwedstrijd te kijken. Gelukkig hadden de spelers van Benfica er zin in en kwam de tegenstander er niet aan te pas. Het werd 6-0 dus heb veel doelpunten gezien en verder ook genoten van het spel. De fanatieke aanhang die ik al een keer eerder in Madrid was tegengekomen was wel goed vertegenwoordigt en maakte er in het stadion een lekker sfeertje van.

20160106_180821.jpg
Estadio da Luz
In Lissabon had ik nog wel een paar dagen kunnen blijven. Er is zo veel te zien in de stad zelf maar ook net daarbuiten. In het centrum van de stad kun je alle grote bezienswaardigheden nog wel lopend af doen. Als je ook de dingen wil bekijken die net buiten de stad liggen was ik echt wel een paar dagen extra nodig geweest. Ik was nog van plan om in deze week te gaan surfen in Lissabon of Porto, helaas is dit niet gelukt. Het was wel echt leuk om deze 2 steden van dichtbij te zien. Allebei de steden zijn de moeite waard om een bezoekje aan te brengen

20160107_133123.jpg
Portas das Sol
 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.