Boedapest

Boedapest

Datum: 12-15 augustus
Vlucht: Dortmund-Boedapest
Verblijf: All Central Hostel
Hoogtepunt: Sziget Festival, s’avonds langs de kade van de Donau wandelen
Zien: Parlementsgebouw, Heldenplein, Burcht van Boeda, Vissersbastion

Wat een stad is dit! Ook door het bezoeken van het Sziget Festival was dit weer een mooie trip. Ik wou graag naar Sziget en heb gekeken hoe ik daar nog kon komen. En dat was via Dortmund. Toen ik aankwam s’morgenvroeg was het even uitzoeken hoe ik in het centrum kwam. Je moest vanaf het vliegveld eerst met de bus en daarna overstappen naar de metro en zo kwam ik in het centrum van de stad terecht. Daarna was het nog maar een klein stukje lopen naar het All Central Hostel. Het openbaar vervoer is verder prima geregeld alleen is het wel allemaal een beetje oud. Het was een beetje wat ik had verwacht van een trip naar een Oost-Europees land.

20150813_131348.jpg
Boedapest

Het All Central Hostel was op een mooie locatie midden in het centrum. Vanuit mijn kamer kon ik lekker in de raamopening zitten en zo op de winkelstraat uitkijken. Verder waren de kamers, douches en toiletten redelijk schoon en netjes alleen was het ongeveer tussen de 30 a 40 graden in Boedapest en dat is geen ideale temperatuur om in een kamer met 4 personen te liggen. Het was niet heel ernstig maar als ik het opnieuw zou doen zou ik een iets comfortabelere slaapplaats proberen te regelen. Het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam. Voordat je weg ging konden ze je goed vertellen wat de makkelijkste manier was om te komen waar je wilde zijn en waarschuwde je ook waar je niet moest komen en wat je niet moest doen.

20150813_102447.jpg
Heldenplein

De 3 dagen dat ik in Boedapest ben geweest heb ik echt genoten, het was erg warm maar daar heb ik geen last van gehad om dingen te gaan ondernemen. Het centrum van de stad is helemaal opgeknapt en zag er erg schoon uit. De grote winkelstraten waren goed opgeruimd en ook de toeristische trekpleisters waren goed onderhouden en mooi om te bezichtigen. Ik zat midden in het centrum, vlakbij de Kettingbrug. Dat was wel leuk om over heen te lopen richting de Burcht van Boeda en het Vissersbastion. Het is grappig om van boven elke keer naar beneden te kijken en de rivier de Donau met daaraan gelegen het Parlementsgebouw te zien. Wat mij op viel, is dat deze gebouwen en ook het gebied er om heen er super netjes bij lag. Daar staan de steden in het Oostblok niet echt bekend om. Ook het Heldenplein was erg mooi om te zien. Aan dit plein liggen ook een Museum en Kunsthal, 2 oude gebouwen aan de zijkanten van dit plein.

20150813_132011.jpg
Parlementsgebouw

Ook het oorlogsverleden van deze stad is indrukwekkend. Er is een museum, het Huis van Terreur, waar de oorlog in Boedapest helemaal word uitgelegd. Ook langs de Donau is een monument met allemaal schoenen waar mensen zijn gefusilleerd en daarna de rivier zijn in gegooid. Boedapest is een stad met een verleden en daar word ook zeker aandacht aan besteed. Vooral dit monument vond ik best wel indrukwekkend en is ook zeker iets om te gaan bekijken. Vergeleken met andere monumenten die ik heb gezien was dit best wel een waar ik even stil van werd. Als ik zo voor me zie wat hier is gebeurd dan moet dat verschrikkelijk zijn geweest en is dat best wel goed om even bij stil te staan dat we tegenwoordig vrij kunnen leven.

20150813_125941.jpg
Sint-Stefanusbasiliek

Het hoofddoel voor mijn trip naar Boedapest was om het Sziget festival te bezoeken. En wat was dat een gave ervaring. Ik ben s’middags lopend heen gegaan. Dwars door Margot-Sziget, wat ook leuk is om gewoon rond te kijken, door naar Obudai-Sziget. Op dit eiland midden in de rivier de Donau word het Sziget festival gehouden. Het is één van de grootste festivals van Europa, duurt 7 dagen lang en heeft dan in totaal zo’n 500.000 bezoekers. Het was een belevenis om op dit eiland een dag rond te lopen. Wat een sfeer en wat een verschillende mensen op zo’n klein stukje land. Ik ben op de vrijdag heen geweest en heb optredens gezien van o.a.: Dotan, Kasabian en Avicii. De mensen, sfeer, optredens. Dit was echt mooi om mee te maken.

20150814_163848.jpg
Sziget Festival

Boedapest is zeker een aanrader. Veel mooie gebouwen en ook echt een Oost-Europese stad. Alles werkt en doet het allemaal alleen is het nog niet zoals we in Nederland gewend zijn. Ook als je net even buiten het centrum rond loopt is te zien dat er ook nog wel een gedeelte is wat niet zo netjes is. Als je toch een keer deze kant op gaat is het echt een aanrader om dat te combineren met het festival. Er zijn verschillende kaarten te bestellen voor het festival en ook kan je profiteren van veel voordelen tijdens de festival week. Veel kortingen op van alles wat er te doen is in de stad en vrij gebruik van openbaar vervoer in de stad. Boedapest is zeker de moeite waard om een keer een kijkje te gaan nemen.

20150813_235120
Parlementsgebouw bij nacht
Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.