Hoe is het om een marathon te lopen?

Hoe is het om een marathon te lopen?

Dat is iets wat ik me de laatste tijd afvraag. Ik mag de laatste tijd best wel graag hardlopen. Ik vind het leuk om te doen en het gaat ook best wel goed. Maar 42 kilometer aan 1 stuk door lopen is toch iets heiligs. Niet iedereen kan het, je hoort en leest verschillende verhalen van mensen die er van hebben genoten maar ook mensen die helemaal stuk zijn gegaan en het nooit van hun leven weer gaan doen. Na het eigenlijk best wel makkelijk uitlopen van de halve marathon van Egmond aan Zee ben ik wel benieuwd geworden naar hoe het zijn om eens een keer een hele te gaan lopen.

Daarom heb ik me maar ingeschreven voor de marathon van Amsterdam op 21 oktober. 42 Kilometer lang hardlopen door de hoofdstad van Nederland. Ik ben ontzettend benieuwd. Ik heb in mijn hoofd om onder de 3 uur te gaan lopen maar of dat ook mogelijk is daar ga ik de komende tijd achter komen. De best wel zware halve marathon van Egmond aan Zee liep ik in 1.27. Als ik dit tempo een hele marathon zou vol houden zou ik onder de 3 uur terecht komen. Of het zo makkelijk is om het bij elkaar op te tellen twijfel ik aan maar ik ga wel die richting op trainen. Dan weet ik in ieder geval dat ik hem uit kan lopen ook al is het dan misschien niet onder de 3 uur.

De laatste weken ben ik een beetje begonnen met hardlopen en afgelopen maandag heb ik de 10 kilometer tijdens de Variarun gelopen. Ik had gehoopt om onder de 39 minuten te lopen maar dat bleek toch niet zo makkelijk. Mijn PR op de 10 kilometer was tijdens de Munnikeslagloop in Rouveen. Toen liep ik in 39.57 net onder de 40 minuten. Dat was zonder een goede voorbereiding dus dacht ik dat het nou iets makkelijker zou gaan worden en soepel onder de 39 zou komen. Maar met de warmte en het slechte uitrekenen van hoe ik moest lopen kwam ik tot 39.37. 17 seconden sneller als de vorige keer maar niet helemaal gesloopt kwam ik over de finish en was ik niet zo vrolijk. Het laatste rondje liep ik best wel snel maar in de rondes ervoor heb ik te vaak per kilometer een paar seconden toegegeven. Ik had van tevoren niet zo goed uitgezocht wat ik per ronde moest gaan lopen. Dat had ik achteraf gezien wel wat beter kunnen doen.

Ik ben van plan om vanaf nu een langere duurloop te doen waarbij ik elke week 2 kilometer meer loop dan de week er voor. Ik heb nu nog 11 weken tot aan 21 oktober dus dat zou betekenen dat ik nog 22 kilometer kan gaan trainen. Plus de 10 die ik nu heb kom ik dan uit op 32 kilometer wat ik maximaal ga trainen. Hopelijk is dat voldoende om de laatste 10 kilometer ook nog door te komen. De komende weken wil ik nog wel wat meer maar vooral langer gaan mountainbiken waardoor ik in ieder geval een keer 3 uur actief sporten vol kan houden. Het gaat hoe dan ook zwaar worden daar heb ik me al wel op ingesteld. Maar ik kan beter een blessure oplopen tijdens het lopen van de marathon zelf dan in de aanloop er naar toe. Het beste is natuurlijk om helemaal niks op te lopen daarom wil ik voorlopig rustig aan beginnen met de lange duurlopen.

Na het lopen van de Variarun nieuwe schoenen gekregen waar ik de marathon op ga lopen. De Saucony Liberty zijn tot nu toe super fijne schoenen om op te lopen en hoop dat ze dat ook blijven doen de komende tijd. We zullen gaan zien hoe ver ik ga komen met het lopen en hoe ik de marathon door kom. Voorlopig zijn er nog genoeg dingen om te trainen en uit te zoeken. Bijvoorbeeld het eten en drinken onderweg, kun je dat doen op een banaan en water of ben je daar toch meer voor nodig? We zullen het de komende weken gaan zien.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.