Halve van Egmond: #wat een loopje!

Halve van Egmond: #wat een loopje!

Van alle halve marathons die ik heb gelopen in mijn bestaan was dit toch wel de mooiste. Dat kan ook al snel als je er maar 2 hebt gelopen maar hoe tof was dit zeg! Een wedstrijd om niet snel te vergeten en om nog wel een keer weer te gaan doen. Niet een tocht om je PR naar beneden te krijgen maar wel een hele mooie route die echt een uitdaging is om te lopen. Geen 21 kilometer op asfalt maar allerlei ondergronden om op te lopen. 1 Lange mooie route door verschillende natuurgebieden. Als je goed getraind bent en je hebt tijd om goed om je heen te kijken kun je van deze route(hoe zwaar hij soms ook is) echt van genieten.

IMG_7492
Van der Valk Akersloot is een aanrader om te verblijven.

Zoals ik al had verteld zaten we in het van der Valk hotel in Akersloot. Wat mij betreft een ideale uitvalsbasis om de halve marathon te lopen. Heerlijk geslapen en s’morgensvroeg een goed ontbijt om van deze dag een succes te maken. We zaten op 15 minuten van de bus in Heiloo die ons nog 10 minuten verder bracht richting Egmond aan Zee. Van waar de bus ons afzette voor de halve marathon was het nog 5 minuten lopen naar de start. We gingen rond half 11 bij het hotel weg en waren om 11 uur bij de start. Hierna moest ik nog bijna 2 uur wachten maar het was prima weer en ik had me warm aangekleed dus dat was geen probleem. Ik was op tijd en dat was het belangrijkste. Ik kan er altijd slecht tegen als je voor zoiets te laat komt maar deze keer was ik ruim op tijd. De tijd was zo om. Kort voor de start heb ik nog even wat gerekt en gestrekt, mijn jas en joggingbroek uit gedaan. Handschoenen aan, banaan in de mond en op naar mijn startvak.

 

IMG_7494
Als ik er sta vraag ik mezelf weer af waarom ik dit doe.

Ik startte in vak roze om 12.44. Het werd al spannend toen de eersten werden weggeschoten. Daarna schoof iedereen op en werd er groep voor groep gestart. Om kwart voor 1 was het zo ver en begonnen we te lopen. De start ging snel, 2 bochten om en ineens stond je op het strand te kijken en zag je hoeveel mensen er mee deden. Een groot lint met allemaal hardlopers, en achter mij zal er nog een keer zo’n lint voorbij zijn gekomen. De eerste 5 kilometer was op hard zand waar het water net had gestaan. Hier was goed te lopen en dus kwam ik redelijk goed in mijn tempo, ik had mijn hardloop horloge om en zag dat ik sneller als normaal liep. Het voelde goed dus liep ik lekker door. Na die 5 kilometer hard zand kwamen we op een stukje waar je of in het mulle zand moest lopen of vlak langs de waterkant en de kans op natte voeten. Ik begon in het mulle zand maar stak al snel over naar het water. Ik had niet voor niks waterdichte sokken aangedaan dus kwamen ze in de zee goed van pas.

IMG_7556
Het strand en de duinen, die kosten iets meer tijd.

Na een 8 kilometer kon je van het strand af, de laatste 2/3 kilometer hadden mij wat tijd en krachten gekost maar ik voelde me goed en liep lekker door. Nu kwam je de duinen in. Het ging op en af en er was net als de laatste paar kilometer op het strand weinig ruimte om in te halen. Ik liep achter 2 jongens die een lekker tempo hadden en slim waren met inhalen. Ze namen mij op sleeptouw zonder dat ze het zelf door hadden. Het inhalen tijdens zo’n hardloopwedstrijd blijft toch vervelend. Je wil eigenlijk niemand in de weg lopen maar toch ook wel graag een zo goed mogelijke tijd neer zetten. Gelukkig is er tijdens het hardlopen vaak wel begrip voor. Als je iemand inhaalt en je raakt hem aan zeg je sorry en dan krijg je vaak te horen: ‘ Geeft niks succes!’
De duinen waren het laatste lastig stukje en bij het bordje van 10 kilometer keek ik voor de 2de keer op mijn horloge en zag 43,33 staan. Toen kreeg ik zin in de laatste 11 kilometer.

 

IMG_7552
Op de site van de halve marathon zie je een filmjpe van jezelf.

 

Als ik zo door zou lopen zou ik onder de 1.5 uur komen te lopen en had ik mijn doelstelling gehaald. Met een nieuw pr in het vooruitzicht en een doorbrekend zonnetje gingen we het verharde gedeelte op. Dit zou de rest van de halve marathon zo verder gaan. Geen zand of duinenpaadjes meer maar gewoon lekker kilometers onder je voeten weg lopen. Ik liep nog steeds achter de jongens aan en ze hadden iemand gevonden die hetzelfde tempo liep. Met zijn vieren hebben we denk ik nog 7 kilometer samen achter elkaar aangelopen en zijn we maar blijven inhalen via de linkerkant. Als je tijd en energie had om de omgeving te bekijken zou je er achter komen dat het erg mooi was. Wanneer je dan lekker aan het lopen bent dan gaan de kilometers zo aan je voorbij. De laatste 4 kilometer versnelde 1 iemand uit ons groepje en ik liep lekker dus probeerde aan te sluiten dit lukte goed en kon zo mooi in zijn kielzog mee richting de finish.

IMG_7555

Bij het bordje van 20 kilometer dacht ik dat ik er al bijna was. Dat klopte ook wel maar je moest nog wel even 2 keer een steile helling omhoog lopen. De man die waar ik achteraan liep ging ik voorbij en zo probeerde ik de laatste paar kilometers alles er uit te halen. De hellingen waren verrot maar ik zag dat op mijn horloge een mooie tijd zou komen te staan als ik nog even volle bak zou gaan. Het laatste stuk richting de finish was mooi met alle mensen langs de kant. De tijd tikte weg en op de streep stopte ik mijn klokje en zag er 1.28.09 op staan. Hier was ik trots op en blij mee dat het me was gelukt om onder de 1.5 uur te duiken. Ik was van tevoren een beetje bang voor het parcours maar het is mij uiteindelijk erg mee gevallen. Op een hard parcours had het waarschijnlijk sneller gekund maar ik ben hier ook erg tevreden mee. Mijn tijd met 10 minuten verbeterd. Ik denk niet dat me dat nog een keer met 10 minuten gaat lukken.

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.