Napels

Napels

Datum: 15/04/20116 – 21/04/2016
Vlucht: Schiphol-Napels
Verblijf: B&B Rooms Rent Vesuvio
Hoogtepunt: Napoli-Bologna
Zien: Castel Ovo, Castel Nuovo Piazza del Plebiscito, Vesuvius, Ercolano, Pompei

20160416_131637.jpg
Castel Nuovo

Hier keek ik al een tijd naar uit. Een keer naar Napels. En ik zou er zo weer naar toe gaan. Het is geen stad zoals andere grote steden die ik heb bezocht. Dit is een stad waar echt word geleefd en gewerkt. En dat kun je ook overal horen, zien en ruiken. Je moet er denk ik van houden maar ik heb me er prima vermaakt. Vanaf Schiphol vloog ik smorgensvroeg naar Napels en kwam daar tegen de middag aan. Je kunt vanaf daar met de bus naar het station van Napels midden in het centrum. Vanaf daar kun je weer verder reizen met de trein, metro of bus. Ik moest met de circumvesuviana verder reizen. Dit is een soort metro die rond de Vesuvius gaat. Als je met dit vervoer gaat moet je goed weten of vragen op welk perron jou trein vertrekt want wat er op de borden staat klopt niet of werkt niet altijd. Ik moest uitstappen op Vesuvio de Meis om daar te overnachten in een B&B. De eigenaar is vriendelijk en wil je overal bij helpen. Ook als je s’avonds een keer zin hebt in pizza kan hij dat voor je bestellen en word dat voor je thuis bezorgt.

20160416_132335
Piazza del Plebiscito

Het centrum van Napels is druk en chaotisch. Overal toeterende auto’s en tussendoor scheurende brommertjes. Je moet wel oppassen als je door groen licht loopt want dat betekent hier niet dat je veilig kunt over steken. Altijd dus even om je heen kijken als je ergens wil oversteken. Als je eenmaal in de mooie kleine steegjes loopt kom je weinig auto’s meer tegen maar wel mensen die aan het koken zijn of de was ophangen. Ook de kastelen Ovo en Nuovo zijn mooi om te zien zo aan de kust van de stad. Waar je bij veel steden rond zulke gebouwen alles netjes opgeruimd ziet, is dat in Napels wel anders. Het enige waar het wel echt netjes was is op het Piazza del Plebiscito. Een heel groot plein in het centrum. Ook het gebouw is fascinerend en zie je niet heel vaak zo gebouwd. Dit is allemaal in het midden van de stad. Maar ook daarbuiten is genoeg te beleven.

20160418_120344
Uitzicht vanaf de Vesuvius

Bijvoorbeeld de Vesuvius die je vanuit heel Napels ziet. En vanaf de top van de Vesuvius kun je ook heel Napels zien. Dan zie je eigenlijk dat je de helft van de stad nog niet hebt bekeken. Het is wel een stukje buiten de stad maar je kunt er makkelijk komen. Je gaat met de circumvesuvius richting Ercolano Scavi. Als je daar uitstapt, zie je gelijk al de Vesuvius Express. Hier kun je een kaartje kopen voor de bus en entree voor het beklimmen van de vulkaan. Het is ongeveer een half uurtje om met de bus richting de Vesuvius gaan en daarna heb je nog een anderhalf uur om naar de top te gaan en te genieten van het uitzicht. Het is wel leuk om te zien hoe zo’n vulkaan er van binnen uit ziet. En wel apart dat je hier in de buurt ook kunt zien wat een vulkaan kan veroorzaken.

20160418_161251
Ercolano

In de oude steden Ercolano en Pompei kun je zien wat een vulkaan allemaal kan aanrichten. De dingen die ze tegen zijn gekomen onder het lava en daardoor zo goed bewaard zijn gebleven is indrukwekkend om te zien. Ercolano is bij het station waar je ook moet uitstappen als je naar de Vesuvius wil. Dit is een kleine stad die onder de lava terecht is gekomen maar ook, net als Pompei zeker een aanrader om te bezoeken. Ercolano kun je in een paar uur denk ik wel bekijken, in Pompei kun je denk ik wel een hele dag rondlopen. Pompei is ook weer te bezoeken met de circumvesuviana en heeft zijn eigen station. Het is een ontzettend groot dorp en elk gebouw heeft wel zijn eigen dingetjes waar je een poosje bij kunt gaan staan kijken. Ook zijn in Pompei nog een theater en een arena te zien die, als je er rond loopt net lijkt alsof ze zo uit de film komen. Dit is echt één van de mooiste dingen die ik heb gezien en vind het leuk dat je hier in het echt kan zien hoe ze vroeger leefden.

20160420_115445
Pompei

Ook tijdens mijn trip naar Napels kon een voetbalwedstrijd bezoeken niet uit blijven. Ik wilde altijd al een keer naar Napoli en dit keer kon dat mooi. Je kunt met de metro vanaf het centraal station makkelijk naar het stadion toe. Ik had even moeite met het vinden van de metro omdat ik wel op het juiste perron stond alleen niet wist dat de metro hier gewoon op een trein leek. De kaarten voor de wedstrijd heb ik op de dag zelf geregeld en kon dat makkelijk bij een fanshop tegenover het stadion doen. Vergeet niet je paspoort of id-kaart mee te nemen want je kaartje komt op naam te staan.Ik kwam het stadion binnen en vroeg aan een steward waar mijn stoeltje was maar die vertelde mij dat ik overal op de tribune mocht plaatsnemen. De wedstrijd eindigde in een 6-0 overwinning voor Napoli en was een mooie wedstrijd en ook heb ik genoten van de sfeer op de tribunes. Achter de goals zitten de fanatieke supporters die constant tegen elkaar en met elkaar lopen te zingen. Ook zie je regelmatig weer een fakkel aan gaan. Ik zat op de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Na de wedstrijd was ik zo snel mogelijk weer naar de metro gegaan om zeker te weten dat ik weer terug kwam. De metro rijd na de wedstrijd niet meer op tijd maar vertrekt pas wanneer de metro helemaal vol zit. Toen ik met de metro weer aankwam op het centraal station moest ik vanaf daar met de taxi naar huis. Dit was ook een hele belevenis en heb hierdoor nog weer een andere kant van de stad Napels gezien.

20160419_134901
Stadion San Paolo

Van deze stad heb ik ook weer een paar dagen genoten. De rommelige en beetje donkere sfeer van deze stad spreekt mij best wel aan. De mensen die ik tegen ben gekomen zijn erg aardig en willen je allemaal graag helpen. Met Engels spreken kom je wel een eind maar houd er wel rekening mee dat niet iedereen dit onder de knie heeft. Bij het kopen van mijn metro kaartjes bijvoorbeeld kwam ik elke dag dezelfde man tegen achter de balie. Hij kon geen woord Engels maar ik hoefde maar te zeggen waar ik heen moest en hij gaf mij aan op welk perron ik zijn moest, waar ik moest overstappen en hoe laat de laatste trein terug ging. Super aardig en hij nam de moeite om ondanks het niet spreken van de Engelse taal mij toch op weg te helpen. Ik hou er van en zou zo weer terug gaan.

20160419_210025.jpg
SSC Napoli
Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.