Megavalanche #nexttime

Megavalanche #nexttime

Na mijn verslag van de mooie week waar ik aan de Megavalanche heb mee gedaan, heb ik nog wel een aantal dingen die ik de volgende keer, als ik weer mee doe, zou gaan veranderen. Ik heb een aantal stukken geschreven over de Megavalanche en in dit stuk wou ik eigenlijk de boel even gaan evalueren. Dingen waar ik tegenaan liep, die ik onderschat heb of die ik de volgende keer anders zou gaan doen. Het is mooi om dit even bij langs te gaan zodat, als ik volgend jaar weer mee ga doen, een nog mooiere week kan gaan hebben.

 

IMG_4207
Soms als je valt, kan het je toch mooie uitzichten opleveren.
Krachttraining
Voor ik aan de Megavalanche begon, heb ik een trainingsschema voor mezelf gemaakt waarin ik dacht goed voorbereid aan de race te beginnen. En achteraf kan ik zeggen dat dit best wel goed is gegaan. Alleen mijn handen hadden soms een beetje last van spierpijn als ik de volgende morgen weer wakker werd. Maar verder heb ik goed kunnen fietsen. De dag dat ik me verkeerd heb op gevangen en last kreeg van mijn vinger heb ik een rustdag genomen. Ik denk dat ik mijn handen nog beter had kunnen voorbereiden. Wat vaker de handknijper gebruiken had nog wel geholpen. Maar verder heb ik geen dagen hoeven overslaan omdat ik vermoeid was. Door meer met de fiets, downhill en endurotracks te gaan doen, meer te werken aan mijn techniek zodat ik ook ontspannen op de fiets zit, zou ik misschien mijn handen ook minder belasten.

IMG_4938
Michiel, Jasper, ik en Aloysius.
Fietstraining
De plekken waar ik in de voorbereiding ben geweest waren niks vergeleken met de routes die ik op de Alp d’Huez heb gedaan. Misschien kwam het ook wel omdat ik in de bikeparks niet de moeilijkste routes heb gedaan. Maar ook van Jasper en Michiel begreep ik dat zelfs de moeilijkste routes in Winterberg niet te vergelijken zijn met de Mega. Maar om nou een dagje naar de Alpen te gaan om te trainen is ook een beetje overdreven. Ik denk dat ik de volgende keer eerder iemand zou vragen of diegene met mij een rondje in Winterberg of Willingen zou willen fietsen. Ik had het geluk dat ik met Jasper en Michiel op de berg kon fietsen. Zij konden mij tips en aanwijzingen geven over de route maar vooral ook over mijn techniek. Als zulke gasten je in Winterberg hier alvast mee kunnen helpen ben je al een ervaring rijker. Eigenlijk heb ik een week lang gratis mountainbike training gehad. Daar ben ik de jongens echt dankbaar voor.

IMG_4937
Hier ook met Aloysius uit Singapore.
Verblijf
Allereerst zat ik met mijn vriendin op camping Belledonne. Een prima camping net buiten Allemond. Het was goed weer, dus eigenlijk een prima plek om de week door te brengen. Enige vervelende was dat je met de bus naar Oz moest om daar met de lift naar boven te gaan. De bus deed er wat langer over als dat je met de auto ging. Maar eenmaal boven op de Alp d’Huez kon je lekker gaan fietsen. Hier bleef ik de hele dag en kon dan aan het eind van de middag de Megavalanche afdaling doen naar Allemond en fietste dan zo door naar de camping. Op de camping kon je de fiets goed schoonmaken in een aparte ruimte waar je de fiets kon ophangen en hem met de tuinslang schoon kon spuiten.

 

IMG_4222.JPG
Aan het zwembad was het ook prima vol te houden.
Fiets
Mijn fiets met 130mm vering heeft zich kranig geweerd. De fiets heeft het gehouden en er is verder niks aan kapot gegaan. Maar ook ik heb wel ambities en stel dat ik de volgende keer mee zou gaan doen wil ik wel sneller als de vorige keer. De jongens waar ik mee fietste vonden mij een stoere vent omdat ik het op een 130mm ging doen, ik ben beneden gekomen maar zou het de volgende keer wel op een fiets willen doen wat ook voor dit werk gemaakt is. Dit zou dan een downhill of enduro fiets worden. Op deze fiets kun je soepeler de berg af racen en met een enduro ook nog redelijk makkelijk weer de berg op komen. Ik zal komend jaar verschillende site’s in de gaten houden en wie weet komt er nog een leuke fiets voorbij die ik kan betalen.

IMG_4079 2.JPG
Het uitzicht vanaf onze plek op de camping.
Aankopen
In de voorbereiding heb ik een aantal spullen gekocht die ik nodig was voor de race. Dit waren de helm, knie/elleboog beschermers, flat pedalen en wat ik nog niet had genoemd nieuwe buitenbanden. De helm is goed bevallen. Hij zat goed en ik had er geen last van tijdens het fietsen. Ook als ik de GoPro op mijn helm deed had je niet eens het gevoel dat er gewicht om je hoofd heen zat. Ook de knie/elleboog beschermers zaten prima, zijn goed gebruikt en deden wat ze moesten doen.
De flats waren ook een goede keuze voor deze keer. Ik kon makkelijk afstappen als ik het te gevaarlijk voor mezelf vond worden en voor een eerste keer kwam het goed uit dat ik zo makkelijk kon stoppen. De volgende keer zal ik waarschijnlijk ook mijn klikpedalen uitproberen. Tijdens het fietsen was ik soms zo geconcentreerd om mijn voeten op de pedalen te houden dat ik vergat om te kijken waar de route was of dan maar de rem in kneep om wat langzamer te gaan. Waarschijnlijk komt het ook omdat ik nog niet zo’n goede techniek heb om met flats te rijden, hier heb ik wel aanwijzingen voor gekregen, maar de Megavalanche is dan niet het juiste decor om dit even rustig te gaan trainen.
Dat ik andere buitenbanden heb gebruikt heb ik hier niet laten weten maar is wel een belangrijk punt. Ik heb nog van Schwalbe Magic Marys om mijn velgen heen gedaan met het idee om geen banden te gaan lappen boven op de berg. Dit is ook redelijk gelukt, alleen in/na de kwalificatie heb ik een lekke band gehad. Gelukkig was het maar een klein lekje die ik pas na de race tegen kwam toen we na het eten weer op de fiets wouden stappen.

IMG_4746
Na de finish nog lachen, dan zit het wel goed.
Samengevat
Het was een ontzettend gaaf avontuur. Alles wat ik heb gedaan en uitgezocht in voorbereiding op de Megavalanche waren leuk om te doen. Om het een keer te beleven is het prima te doen met een MTB die ik heb maar wil je echt lekker gaan rijden dan zou ik toch kiezen voor wat meer veerweg. Ook de andere stukjes heb ik beschreven zoals ik het heb meegemaakt en wat ik anders zou doen. Het is belangrijk om op zoek te gaan wat je zelf fijn vind zitten of fietsen. Ga gewoon goed op zoek op internet en vraag andere mensen om advies. Er zijn vaak genoeg mensen die je kunnen en willen helpen. Mocht je nog vragen aan mij hebben, ik help je graag!

IMG_4450
Zonder lieve vriendin was het ook niet gelukt
 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.